در آمدی بر جامعه شناسی کشورهای اسلامی

اسلام، دین و امت 

اسلام مستیقما به همان اندازه که به امور معنوی مسلمانان می پردازد به امور دنیائی آنها نیز بستگی پیدا می کند. در اسلام کلیسا وجود ندارد و اسلام کلیسا نیست و سلسله مراتب کلیسایی در آن وجود ندارد بلکه در اسلام صحبت از امت مسلملن است که به وسیله ایمان مشترک تحت اصول مشترک عقیدتی، سازمان اجتماعی برقرار شده است، در این معنا، اسلام به عنوان دین و امت یک جنبه بین اللمللی دارد. امت از ریشه خاص عربی از ام به معنی مادر گرفته شده و مخصوصا بر مفهوم امت النبی تاکید می شود. امت عبارتست از همان جامعه، یعنی قوم و ملت در آن واحد که در عین حال پیرو پیامبر خدا هستند و کسانی که مایلند با هم زیست مشترک داشته باشند. امت النبی شامل همه کسانی است که معتقد به دین اسلام بوده روی خود را به سوی قبله یعنی کعبه معطوف داشته، به آن سو نماز می گذارند، قرآن را تلاوت می کنند و در آن به تعمق و تفکر می پردازند و تعالیم آن را به منزله قانون زندگی دانسته از آن تبعیت می کنند.قرآن مکررا مفهوم امت را به کار برده است : شما بهترین امتی هستید که در میان مردم ظهور کردید، به کار نیک فرمان می دهید و از کار ناپسند جلوگیری می کنند و به خدا ایمان می آورید. بنابراین، اسلام به عنوان دین متشکل امت است و دارای هدف مشخص که از نوعی تقدس برخوردار است. 

گسترش جهان اسلام 

دین اسلام یک دین جهانی است و هرچند از شبه جزیره عربستاند شروع شده اما به سرعت سراسر جهان و قاره های مختلف را فرا گرفته است. 

نقشه جغرافیای سرزمین های اسلامی 

کشورهای اسلامی از 52 کشور در سه قاره آسیا، آفریقا و مقداری از اروپای شرقی، تشکیل یافته اند، در مجموع جمعیتی بالاتر از 000/000/200/1 جمعیت جهان ر تشکیل می دهند و از نژادها و رنگ های مختلف آسیایی زرد و آفریقایی سیاه و از اقوام آریائی، سامی، ترک و اسلاو،ژرمن، انگلوساکسون هستد. امروزه کشورهای اسلامی به رنگ سبز در نقشه جغرافیائی جهان مشخص می گردند که از طرف شرق، از دورترین جزایر اندونزی و فیلیپین شروع شده و به آفریقای غربی و مرکزی مراکش و موریتانی ختم می شود. 

ادیان دعوتی 

فرامرزی و فرامنطقه ای بودن مذاهبی مانند اسلام و مسیحیت از آن جهت فرامرزی نامیده می شود که این ادعیان در سراسر جهان به تبلیغ می پردازند و جزء ادیان دعوتی هستند که می خواهند حقیقت خود را در میان ملت ها به نفوذ دهند.  

منبع: کتاب جامعه شناسی کشورهای اسلامی ازدکتر غلامعباس توسلی